Categories
Print

Report – Κατευθυντήριες γραμμές για να σχεδιάσετε τα δικά σας έργα και πρωτοβουλίες τεχνητής νοημοσύνης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) σηματοδοτούν την εποχή μας με συνεχείς επαναστάσεις σε όλους τους τομείς της ζωής των ατόμων, π.χ. στην εκπαίδευση. Πέρα από την κοινωνική σφαίρα, η συνεχής εκθετική εξέλιξη έχει οδηγήσει ακαδημαϊκούς και μη, καθηγητές, εκπαιδευτές και γενικά επαγγελματίες στον τομέα της εκπαίδευσης να πειραματιστούν και να φανταστούν πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει το μέσο μέσω του οποίου αλλάζει η εκπαίδευση και η κατάρτιση. Η παρούσα έκθεση έχει ως στόχο να προσφέρει μια κατανόηση των υφιστάμενων προοπτικών σχετικά με τη χρήση της ΤΝ στην εκπαίδευση ενηλίκων και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, προκειμένου να κατανοηθεί ο τρόπος ενσωμάτωσης στον εκπαιδευτικό τομέα.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει τα αποτελέσματα δύο ερευνητικών δραστηριοτήτων που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του πακέτου εργασίας 4 του AI Pioneers, το οποίο συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο της Βερόνας και σε συνεργασία με όλους τους εταίρους του έργου. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ΤΝ μπορεί να αλλάξει τον εκπαιδευτικό τομέα και ειδικότερα την εκπαίδευση ενηλίκων και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση απαιτεί μια ερευνητική προσέγγιση που να βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ της ακαδημαϊκής προοπτικής και της προοπτικής του επαγγελματία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναλάβαμε δύο κύριες ερευνητικές δραστηριότητες, και συγκεκριμένα: μια βιβλιογραφική ανασκόπηση της χρήσης της ΤΝ στην εκπαίδευση και μια μεγάλη διακρατική ποιοτική μελέτη σχετικά με τις χρήσεις και τις προοπτικές των εκπαιδευτικών για την ΤΝ στην εκπαίδευση.
Η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει τα τελικά ευρήματα σχετικά με τη χρήση της ΤΝ στην εκπαίδευση, εκτός από την αναφορά των δύο ερευνητικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν. Στο πρώτο κεφάλαιο, η έκθεση περιλαμβάνει α) περιγραφή του έργου και της μεθοδολογίας του Πακέτου Εργασίας 4 και β) τα κυριότερα συμπεράσματα με σύντομη περιγραφή των κύριων αποτελεσμάτων των δύο ερευνητικών δραστηριοτήτων. Αυτό το κεφάλαιο έχει ως στόχο να προσφέρει μια πρακτική κατευθυντήρια γραμμή για εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές που ενδιαφέρονται να κατανοήσουν την ΤΝ στην Εκπαίδευση και τον τρόπο ενσωμάτωσης της ΤΝ στην Εκπαίδευση.
Το δεύτερο κεφάλαιο περιλαμβάνει τη βιβλιογραφική ανασκόπηση, δηλαδή την πρώτη μελέτη που πραγματοποιήθηκε. Σε αυτή τη μελέτη, αναφερόμαστε στις υπάρχουσες ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας και στις προοπτικές των ακαδημαϊκών σχετικά με τη χρήση της ΤΝ, δεδομένης της αραιής εμπειρικής γνώσης σχετικά με τη χρήση της ΤΝ στην εκπαίδευση. Επιπλέον, δεδομένου του μικρού αριθμού μελετών στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, αναφερόμαστε στη χρήση της ΤΝ στην Εκπαίδευση γενικότερα.
Το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει την ποιοτική μελέτη που διεξήχθη, δηλαδή τη δεύτερη μελέτη που υλοποιήθηκε για το Πακέτο Εργασίας αρ. 4. Οι εταίροι συνεργάστηκαν για την υλοποίηση αυτής της μελέτης, διεξάγοντας συνεντεύξεις και ομάδες εστίασης με εκπαιδευτές και εκπαιδευτικούς στον τομέα της ΕΕΚ και της εκπαίδευσης ενηλίκων, προκειμένου να συλλέξουν τις απόψεις τους σχετικά με τη χρήση της ΤΝ και την ενσωμάτωσή της.
Στο σύνολό τους, τα κεφάλαια αποτελούν το έγγραφο που παρέχει έναν ολοκληρωμένο οδηγό για την ενσωμάτωση της ΤΝ στην εκπαίδευση ενηλίκων και στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Ο ευρύτερος στόχος της έκθεσης είναι να υποστηρίξει την προετοιμασία των εκπαιδευτών και των εκπαιδευτικών ώστε να αξιοποιήσουν την υπόσχεση της ΤΝ για τη βελτίωση των μαθησιακών εμπειριών, μειώνοντας παράλληλα τους κινδύνους μέσω της ηθικής και προσεκτικής ενσωμάτωσης.

Table of Contents

This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.