χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε επαγγελματικές σχολές
Eμπλεκόμενοι φορείς/άτομα
Καθηγητές και μαθητές επαγγελματικών σχολείων- επιχειρήσεις του μηχανολογικού τομέα- περιφερειακά ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης
12 συνεργατικά ρομπότ (cobots)
Προγραμματισμένες δραστηριότητες
Το αντικείμενο της ΤΝ προσφερόταν μέχρι σήμερα στους σπουδαστές ως πρόσθετο προσόν στα επαγγελματικά τους προσόντα στο πλαίσιο της διπλής επαγγελματικής τους κατάρτισης. Το πρόσθετο προσόν εποπτεύεται από καθηγητές των τμημάτων ηλεκτρολόγων μηχανικών και πληροφορικής. Στο μέλλον, το θέμα της ΤΝ θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο υπάρχον πρόγραμμα σπουδών.
Αποτελέσματα
Βασική κατανόηση των μαθητών για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη ρομποτική και την αναγνώριση εικόνας.
Προέλευση του έργου
Η Cobots χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του γενικού σχεδίου ψηφιοποίησης μιας περιφερειακής πρωτοβουλίας.
Σχεδιασμός μαθήματος
Διδακτικές ενότητες για φοιτητές από τα γνωστικά αντικείμενα της ηλεκτρολογίας και της μηχανοτρονικής που ενσωματώνουν το θέμα της ΤΝ στο υπάρχον πρόγραμμα σπουδών. Η συμμετοχή των φοιτητών είναι εθελοντική. Συμμετέχουν το πολύ 15 φοιτητές. Οι μαθητές προγραμματίζουν τα cobots μαζί με μια ομάδα καθηγητών επαγγελματικής σχολής με ειδίκευση στη διδακτική του αντικειμένου και στην πληροφορική.
Τεχνικές απαιτήσεις
Συνολικά 12 συνεργατικά ρομπότ (cobots) χρησιμοποιούνται σε τρία εργαστήρια. Οι σταθμοί εκμάθησης είναι εξοπλισμένοι με cobot όπου οι φοιτητές μπορούν να εξασκηθούν στη διδασκαλία μιας ΤΝ με εικόνες ως δεδομένα εκπαίδευσης.
Εξωτερικοί ενδιαφερόμενοι
Οι κατασκευαστές ρομποτικής προσφέρουν συνεργασία, π.χ. στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στη χρήση ρομπότ.
Προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν
Η υποβολή αίτησης για δημόσια χρηματοδότηση αποτελεί πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς. Εκτός από την έλλειψη χρονικών πόρων, υπάρχει έλλειψη γνώσεων σχετικά με το πώς πρέπει να γράφονται οι αιτήσεις και ποιο περιεχόμενο είναι σχετικό με τη χρηματοδότηση. Στο σημείο αυτό, οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν την ανάγκη για μέτρα υποστήριξης και ευκαιρίες περαιτέρω κατάρτισης. Το θέμα της ΤΝ προσφέρεται επί του παρόντος ως μέρος ενός πρόσθετου προσόντος και προσφέρεται από τους εκπαιδευτικούς παράλληλα με το κανονικό πρόγραμμα σπουδών. Οι εκπαιδευτικοί ασχολούνται με το θέμα της ΤΝ εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας τους. Πρόσθετες γνώσεις σχετικά με το θέμα της ΤΝ παρέχονται μέσω μέτρων εκπαίδευσης των εκπαιδευτών.
Σχετικά με τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα συζητήθηκαν με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Τα αποτελέσματα διαδίδονται επίσης μέσω του δικτυακού τόπου του σχολείου και παρουσιάζονται σε σχολικές εκδηλώσεις.